Satelliittikuvia ammattilaisille ja taviksille – katso webinaarin tallenne

19.12.2018

Paikkatietoalustan Satelliittikuva-osahankkeen webinaarissa keskiviikkona 19.12. kuultiin, missä hankkeessa mennään, tutustuttiin erilaisiin satelliittikuvamosaiikkeihin ja kurkattiin satelliittikuvien tilauspalvelun käyttöliittymän luonnoksiin.

Alkuperäiset kuvat: ESA Copernicus Sentinel Data, prosessointi: Kansallinen satelliittidatakeskus (IL & SYKE)

Euroopan kaukokartoitusaikakausi starttasi toden teolla vuonna 2013, kun ensimmäiset EU:n Copernicus-ohjelmaan kuuluvat Sentinel-satelliitit laukaistiin avaruuteen. 
 
Suomessa satelliittidatan vastaanotto, arkistointi, prosessointi ja jakelu ovat keskittyneet Sodankylään, jossa sijaitsee Ilmatieteen hallinnoima Kansallinen satelliittidatakeskus, joka on samalla myös Euroopan avaruusjärjestö ESAn Collaborative Ground Segment -asema. Tällä hetkellä maata kartoittavat Sentinel 1-, 2- ja 3-satelliitit, kutakin numeroa kaksi kappaletta. Dataa on olemassa paljon, ja se on jo nyt kenen tahansa saatavilla maksutta. Käytännössä käsittelyyn vaaditaan kuitenkin tietynlaisia erikoisohjelmistoja ja tulkintaan myös osaamista. 
 
Paikkatietoalustan Satelliittikuvien jakelu ja prosessointi -osahankkeen tarkoituksena on tuoda satelliittikuvadataa helpommin saataville.
 
– Hanketta voisi pitää Kansallisen satelliittidatakeskuksen jatkokehittelynä, osahankkeen vetäjä Markus Törmä kuvailee.


Kuvamosaiikkeja ja yksittäisiä kuvia

Osahankkeessa työstetään parhaillaan Sentinel-satelliittikuvista kuvamosaiikkeja, jotka tulevat hyödynnettäväksi erilaisten rajapintojen ja katselupalveluiden kautta. Kuvamosaiikki on useammasta kuvasta koostettu kokonaisuus, ja niitä tuotetaan eri muodoissa ja eri tarkoituksiin sopivina. 
 
Yhtenä esimerkkinä Törmä nostaa esiin Sentinel 2 -kuvista eri kanavia yhdistelemällä tuotetut indeksikuvat. 

– NDVI-kasvillisuusindeksi on todennäköisesti kaikista käytetyin tällaisista kuvaindekseistä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä on, että mitä suurempi pikselin arvo, sitä enemmän indeksin kuvaavaa ilmiötä löytyy, eli tässä tapauksessa kasvillisuutta.

Indeksimosaiikkeja on jo tuotettu tämän vuoden huhtikuusta lokakuulle, ja ne ovat saatavilla esimerkiksi Satelliittidatakeskuksen WMS-rajapinnan kautta. Rajapintaan pääsee käsiksi käyttämällä jotakin paikkatieto-ohjelmistoa, esim. QGISia. 
 
Kuvamosaiikit ovat erityisesti ammattilaiskäyttäjille suunnattuja, mutta tulossa on myös palvelu, jonka kautta myös jokainen mattimeikäläinen voi innostua satelliittikuvien hyödyntämisestä. Paikkatietoalustalle rakennettavassa Satelliittikuvapalvelussa voi tilata yksittäisiä satelliittikuvia haluamastaan paikasta haluamaltaan ajankohdalta. Kuvia voi hyödyntää lukuisilla tavoilla.
 
– Palvelu on tehty toisaalta ihan vain esimerkiksi uteliaalle kansalaiselle, joka voi ottaa kuvan vaikka kesämökistään ja sen ympäristöstä. Tai jos omistaa metsäalueita pohjoisesta ja itse asuu etelässä, voi katsoa satelliittikuvan avulla, miltä siellä näyttää. Tai jos on suunnittelemassa purjehdusmatkaa ja haluaa katsoa, miltä vesistöalueet näyttävät. Tähän tarkoitukseen voi toki hyödyntää myös SYKE:n Tarkka-palvelua, Törmä kertoo.